vineri, 8 octombrie 2010

Cum a fost facuta papusa Barbie

Barbie, cea mai faimoasa papusa creata vreodata, este opera lui R Handler si a fost inspirata chiar de fetita acestuia : Barbara. Practic tocmai acest lucru a ridicat-o atat de mult in preferintele copiilor de pretutindeni : era tot ceea ce ei isi doreau.
A fost lansata initial intr-un costum de baie alb negru si ochelari intr-un Targ de papusi si a fost vanduta pentru prima data la pretul de 3 $. Ulterior papusa a fost infatisata in diferite ipostaze aparand ca printesa, astronaut, model, doctorita, si a avut mare succes la public astfel incat magazinele nu reuseau sa o mentina prea mult pe stocuri. Incet incet dintr-o simpla papusa Barbie a devenit o emblema, un simbol.
Deoarece pretentiile noilor generatii cresteau pe masura trecerii timpului, creatorul acestei marci trebuia sa se adapteze noilor cerinte si sa se mentina in topuri. Astfel a creat pentru papusa Barbie diverse accesorii cum ar fi catelus, caleasca, casa, masina . a fost constituita chiar si o familie a papusii Barbie : surori mai mici (Stacie, Kelly, Krissy, inclusiv gemeni Tutti si Todd), veri( Francie si Jazzie), prieteni( Miko, Whitney,Nikki). Cu toate acestea cel mai important ‘accesoriu’ a fost Ben partenerul lui Barbie care de altfel a fost o adevarata surpriza. Acest model de papusa a fost inspirat de fiul lui Handler.
Ulterior au fost aduse anumite modificari papusii initiale : astfel deesi papusa Barbie simboliza modelul femeii albe a fost necesar sa fie introdusa pe piata si prima Barbie africana( papusa de culoare) in scopul evitarii discriminarii rasiale.
Importanta papusii Barbie este raspandita la nivel mondial , fiind un brand extrem de cunoscut. Faptul ca acesta papusa este atat de cunoscuta a fost speculat pana chiar si de regizori fiind realizare filme ale caror protagonista era Barbie Doll.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu